University of North Carolina - Brooks Computer Science Building

Computer Science Hub To Engage Students

Frederick P. Brooks Jr. Computer Science Building, an addition to the existing Sitterson Hall completes a much needed expansion for the Computer Science Department. Located at the northeast corner of the future Murray Quad, the addition contains classrooms, offices and research spaces, as well as ground floor gallery space for informal gatherings with the campus community.

Brooks Hall fulfills many urban design goals. The addition is part of a planned western gateway into the campus, as well as a front façade for the Computer Science Department. To integrate into the campus landscape, the design followed the massing of the existing Sitterson Hall, incorporated the essence of the Neo-Georgian campus, and created interior/exteriorrelationships on the façade to allow for maximum daylight into offices and public spaces.

Organizationally, the ground floor is the most public, and a primary goal of the department was to create a ‘Starbucks like’ environment where students of all departments could congregate and engage with activities occurring within the building. Three large classrooms are equipped with data and power at the seat, Lutron lighting systems, multiple projection locations, camera alcoves, and connections for either future rear facing projectors or plasma screens. Maximum flexibility was built into the 50-seat classroom. Conversely, the Faculty Conference Room, a 50-seat tiered classroom, is configured in the case study method and designated for lectures, meetings, distance learning and video documentation. The fixed location of the lighting, microphones, speakers; as well as cameras, projectors and screens is set to optimize filming.

The upper three floors consist primarily of offices, research and lab support spaces, and conference and gathering spaces woven throughout. The largest of the research spaces is the Graphics Lab which required a clear 40’x40’ open span. The finished space has power and data at every 8’ on the wall, floor penetrations at every 8’ in the floor, and an infrastructure of unistrut, powerbus and cable tray in the ceiling, all of which provides absolute flexibility for departmental research.

Portfolio
Location

Chapel Hill, North Carolina

Building Type

Research Labs, Classroom, Conference, Office, Gallery, Break Out Space

Size

35,000 SF


Download Project