Dartmouth College - Center for Engineering and Computer Science

Where Computation and Engineering Connect

The Center for Engineering and Computer Science will be a new academic interdisciplinary research facility located on the Dartmouth College campus in Hanover, New Hampshire. The project will fulfill an acute space demand for cutting edge engineering and computer science research and teaching in biotech, energy technologies, cyber-security, and other programs contributing to the advancement of knowledge and problem solving in critical fields.

The design of the building is organized around interaction and collaboration to promote the synergies between fields that spark discovery and solutions to global science and engineering challenges. The interior experience will be one of openness and transparency, with glass walls so that work within the labs is visible to fellow researchers, students, and visitors. The Center for Engineering and Computer Science project improves the West End of campus by removing a through street, making the West End more pedestrian in character, and relocating parking spaces below grade.

The building will consist of 4 stories plus enclosed mechanical penthouse, above 3 floors of below-grade parking for 340 cars. The primary entry to the building will be at the north end, where the building will express a 3-story massing; as the grade slopes to the south, a secondary entry at the south end will express a 4-story massing.

The new building is designed to take advantage of a campus context of brick academic, research, and student residential life structures. The buildings on the west campus include both traditional and contemporary buildings—largely brick and typically three to four stories. The new building will fit comfortably in this context and will reflect a balance between a respect for traditional building typologies and the expression of contemporary research environments.

Campus Preservation and Parking Improvements
The spaces around and between buildings are important to the cohesive feel of the campus and contribute to pedestrian movement. The new building is sited to strengthen these spatial attributes, including important new outdoor entry and seating areas at the north and south ends.

Portfolio
Location

Hanover, New Hampshire

Building Type

Academic Interdisciplinary Research Building

Size

160,000 SF


Download Project