News

Family Health Center Addresses Community Wellness in Central California

Adventist Health Central Valley and Valley Children’s Healthcare celebrated the grand opening of the Family Health and Life Center in Fowler, California, this summer, marking a milestone delivering comprehensive health and wellness services for children and adults in the Central Valley through all life stages, from birth to elder care.

Designed by HGA, the 46,000-square-foot, state-of-the-art Family Health and Life Center includes 47 exam rooms, six procedure rooms, shared support spaces, central registration, conference rooms, community spaces, offices, imaging, lab, and pharmacy serving pediatric specialty care, pediatric primary care, maternal fetal medicine, family medicine, adult specialties, and dental.

The entire building is focused on teaching people how to live healthier lives so they can be well more of the time.

The 16-acre site is visible from Highway 99 within a growing community center, featuring existing and planned public park, playground, pharmacy, walking paths, senior living complex, physical therapy center, and other related wellness amenities—all surrounded by agriculture fields and orchards near the Sequoia National Forest and Sequoia National Park.

A patient drop-off with overhang and LED-illuminated columns anchors the building to its site—projecting a visually open beacon to the community with expansive glass façade and clerestories.

Inside, a light-filled atrium with registration desk greets patients and community members. The aesthetically lively space includes structural columns disguised as “trees” supporting the roof canopy and circular skylights, colorful lighting fixtures and globes, interactive video technology to engage children, a coffee bar and café, and flexible furniture and seating arrangements to accommodate community events, farmers markets, and gatherings for education and entertainment.

Within the middle of the Life Center, a protected open-air courtyard provides a safe space for children to play. The courtyard’s circular glass shape extends beyond the building height and is visible throughout the community when illuminated in the evenings.

The clinical spaces feature a subdued palette, with colors and shapes representing local orchards and agriculture. Regionally inspired artwork enhances wayfinding, showcasing local artists, photography, and historical elements.