Overview

Virtua Voorhees

Virtua Health Replacement Hospital Campus

Voorhees, New Jersey

Overview

Virtua Voorhees provides state-of-the-art, high-level care in a family-centered atmosphere. The 120-acre campus in New Jersey includes a 368-bed inpatient bed tower, medical office building, pediatrics medical office building, and ambulatory care center. 

HGA initiated a series of interactive workshops with Virtua's leadership and user groups to identify the ideal Patient Experience and Operational Processes. Using data from these early planning stages, HGA designed an efficient campus that reflects Virtua's brand value of delivering exceptional healthcare services.

The campus centers around separate entries, with the site's south half dedicated to the Ambulatory Care Center and Medical Offices Buildings, and the site's north half dedicated to the Bed Tower. The exterior takes its cues from regional architecture, combining energy-efficient glass, maintenance-free wood panels, engineered stone panels, and natural hues.

Key features include private patient rooms with a homelike feel, digital technology, decentralized nurses' stations, clear wayfinding, and natural prairie landscaping.

"Exceptional attention to the ecological program and site context...a creative, unique application of sustainable design principles."
--ASLA Minnesota Merit Awards Jury

electrical and mechanical engineering

A vertically stacked central utility plant supports heating and cooling needs throughout the campus.

landscape architecture

Adjacent to a protected pine barren forest, Virtua's campus is based on a "garden in the forest" concept. The campus includes four courtyards and three green roof gardens to provide a variety of outdoor healing spaces. HGA develop unique programs and material choices for each garden. The pediatric garden, for example, features soft rubberized paving, animal sculptures that double as play equipment, and low tables that serve as activity spaces for children. To expand existing wetlands, HGA worked with New Jersey environmental agencies to locate storm-water retention areas that manage building run-off, expand additional animal habitat, and enhance scenic visual amenities. Finally, visual-buffer fences mix existing and native vegetation.

Sustainable Design

LEED® Certified.

telecommunications

Advanced telecommunication infrastructure supports paperless technical and the most advanced medical communication technology.

The power of this scheme is the access to light. It keeps the relationship to the outside always very close and maintains a connection for the patients and visitors between the inside and the views of the outside.
AIA Wisconsin Awards Jury

News

Virtua Voorhees

News

News

Awards

Virtua Voorhees

Awards