Overview

Walker Art Center

Vineland Entry and Landscape Expansion

Minneapolis, MN

Overview

HGA just completed a more visitor-friendly and welcoming entry experience at the Walker’s front door. The new addition was designed as the epicenter of the Walker Art Center’s 19-acre campus to strengthen the museum’s identity and presence. The project is part of a larger re-imagination of the museum’s garden campus, including the construction of an “Open Field” to provide flexible, impromptu programming to accommodate large-scale public events. The project reinforces the Walker’s status as an artistic, social, and virtual hub and a national model of civic engagement through the integration of the landscape with the built environment. Landscape integration drove the design concept for the new construction. The addition was nestled into an existing hillside with a green roof above to seamlessly integrate with a new 6-acre garden. Expansive windows highlight activity inside and frame views to the surrounding landscape.